May 18, 2021

Tekniske spørgsmål

Hvordan tjekker jeg at mit brænde har den rigtige fugtighed?

Det er vigtigt, at dit træ har den rigtige fugtighed. Hvis træet er for vådt (over 18 % fugtighed), kan det ikke brænde rigtigt. Hvis træet er for tørt (under 10 % fugtighed), er der ofte ingen gasser tilbage, så kan træet heller ikke brænde. Typisk skal træ i Danmark tørre ca. 2 år, inden det er velegnet til brug i en brændeovn. Træ der skoves efterår og vinter tørrer hurtigst, da træet på dette tidspunkt har det mindste indhold af plantesafter. Du kan købe forskellige elektroniske fugtighedsmålere. Alternativt kan du komme lidt fortyndet opvaskemiddel på den ene ende af dit træ og så puste i den anden enden. Hvis opvaskemidlet bobler op er træet tørt nok til brug.

 • Hvad betyder virkningsgrad?

  Virkningsgrad er et mål i % på hvor stor del av træets energiindhold brændeovnen kan afgive som varme til rummet. Jo højere virkningsgrad, desto bedre udnyttes træets varme.
 • Hvad er effekt?

  Effekten angives i kW (kilowatt) og svarer til den varme brændeovnen afgiver på et vist tidspunkt. Jo hårdere du fyrer, desto større varmeeffekt. En brændeovn kan normalt afgive en effekt på 2 – 10 kW. Lille bål, lav effekt. Stort bål, høj effekt.
 • Hvor meget varme har du behov for?

  En normalt godt isoleret bolig har et varmebehov på ca. 60 - 70 watt pr. kvadratmeter. Til opvarmning af et rum på 50 kvadratmeter har du behov for ca. 3500 watt.
 • Med konvektionsovne, er det så ligegyldigt hvor man placerer brændeovnen i stuen?
 • For at få maksimal glæde og nytte af brændeovnen, er det vigtigt at vælge den rigtige form, udseende og størrelse. Tegn gerne en skitse af rummet med skorsten og møbelplacering. Pejse-Centret vil så hjælpe dig med at finde den løsning der passer bedst, eventuelt også ved et hjemmebesøg.
 • Hvordan finder jeg ud af om min skorsten er god nok til montering af en pejseindsats?

  Skorstenens indvendige mål og totale højde er bestemmende for træk og forbrændingsevne. Tag målene med til Pejse-Centret, så vil vi være behjælpelige. Det kan ofte være nødvendigt med et hjemmebesøg, for at vurdere isolering, beliggenhed af hus på grund.
 • Kan jeg ikke bare selv montere min brændeovn?

  Ja, det er muligt, men kan ikke anbefales. Vi har bare erfaring for at mange kunder har overset vigtige forhold inden og under installation, som en fagmand udfører som en naturlig del af en installation. Det bevirker ofte at ting skal ændres, hvilket kan vise sig at være langt dyrere end det man har sparet. Desuden skal en installation altid godkendes af den lokale skorstensfejermester. I Pejse-Centret garanterer vi at de installationer vi udfører til enhver tid opfylder gældende lovgivning, så godkendelsen er en formsag. Husk på at et ildsted er en fornøjelse der skal vare i mange år, så derfor anbefaler vi altid at fagmanden udfører hele løsningen til din fulde tilfredshed.

Flere gode råd

Kontakt os i dag

Få hjælp til at vælge det perfekte produkt til dit behov

Tak! Din besked er nu modtaget
Noget gik desværre galt. Prøv venligst igen.
Vi deler aldrig dine kontaktdetaljer med andre